Van 10 november tot 2 december nodigt de 15e editie van NEXT, een internationaal festival van theater, dans en performance, het publiek uit om 40 internationale voorstellingen bij te wonen op 20 podia in Frankrijk en België.

Cullberg-The Listeners scaled ©Urban Jörén

Gedurende 3 weken neemt NEXT u mee van Kortrijk tot Valenciennes, van Villeneuve d’Ascq tot Menen, van Duinkerken tot Deinze op een adembenemende reis langs 74 voorstellingen, workshops, films, tentoonstellingen… en feesten!

U hoeft zich geen zorgen te maken over vervoer, want NEXT verzorgt gratis pendeldiensten en faciliteert carpoolen. Bovendien reizen de kunstenaars ook; sommigen krijgen zelfs de kans om hun werk aan beide kanten van de grens te presenteren. Sinds 2008 werken vijf Franse en Belgische partners over nationale en taalgrenzen heen aan de organisatie van NEXT: La rose des vents (Villeneuve d’Ascq), Espace Pasolini (Valenciennes), le Phénix (Valenciennes), het kunstcentrum BUDA (Kortrijk) en de Schouwburg Kortrijk. Zij werken op hun beurt samen met 16 geassocieerde theaters in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.

Een internationale selectie van originele creaties

Door hun krachten te bundelen nodigen deze theaters het regionale en internationale publiek uit om in een twintigtal zalen een veeleisende selectie van nieuwe creaties, gevestigde artiesten en originele ontdekkingen te ontdekken.

Op het programma van deze 15e editie:

– Gerenommeerde kunstenaars uit de internationale hedendaagse scene zoals Marlene Monteiro Freitas, Kae Tempest, Maud Le Pladec, Miet Warlop, Phia Ménard of Marco da Silva Ferreira.

– Premières met de schitterende R E V E R B E R E R van Jonas Chéreau, Galactic Crush, de tweede creatie van de jonge Libanese Stephanie Kayal, en de politieke en choreografische reflectie van Juan Dominguez.

– 12 nationale premières van toonaangevende artiesten zoals Alma Söderberg met het vermaarde Cullberg Ensemble, Pol Pi en het Solistenensemble Kaleidoskop, en Lies Pauwels.

MIET WARLOP – Druk ©Michiel Devijver

Kunstenaars betrokken bij maatschappelijke vraagstukken

Het jonge mannencollectief of de Winterfamilie zullen maatschappelijke en artistieke dichotomieën in vraag stellen. We kunnen de kracht van het collectief in actie zien in de voorstellingen van Boris Charmatz en Anna Gaïotti, makers die spelen met de codes van de documentaire in Berlijn, ons in het hart van een onderzoek naar een Amerikaanse psychiatrische instelling plaatsen met Tom Struyf of ons uitnodigen om na te denken over de rol van muziek in de politiek met Émilie Rousset...

Betty Tchomanga, Kat Válastur of Reut Shemesh zullen niet aarzelen om codes en artistieke tradities om te buigen, terwijl de toeschouwers een rol kunnen spelen in de rondleiding door winkelcentra door het Zwitserse duo Cardellini & Gonzalez, zangers kunnen worden in de voorstelling van Cherish Menzo, verhalenvertellers met Cristina Carvalhal en Raquel André of empathische dansers met Yasmeen Godder.

Circulatie van kunstenaars en publiek over de grenzen heen

Het festival moedigt ontmoetingen aan, schaft nationale en taalgrenzen af en biedt 32 gratis pendeldiensten aan die de toeschouwers meenemen om de ander te ontdekken. Met NEXT@HOME nodigt het festival zichzelf uit in de huiskamer van zijn toeschouwers voor een “tupperware” avond om de voorstellingen te ontdekken. Het zal toeschouwers van beide kanten van de grens samenbrengen die voorafgaand aan de voorstellingen een maaltijd willen delen via DINNER@NEXT.


NEXT FESTIVAL van 10.11 tot 02.12.22: 40 internationale voorstellingen in 12 steden in en rond de Eurometropool.