Halloween is de feestdag om bang voor te zijn. Heksen, spoken en spinnen zijn allemaal welkom in oktober. Onze kostuums, versieringen en zelfs onze borden zijn versierd in de kleuren van dit feest met Keltische oorsprong. Maar voor een geslaagde Halloweenavond kunnen we ook toegeven aan de verleiding van een goede film in de bioscoop of thuis. Hier zijn enkele van onze aanbevelingen voor grote schermen en popcorn.

Halloween Ends

 ©Universal Pictures

DE meest verwachte film van het moment. De teasers waren zo talrijk dat fans van de franchise hoge verwachtingen hadden van het einde van Michael Myers. Is deze laatste aflevering het geld waard?

Natuurlijk! “zal de onvoorwaardelijke fans beantwoorden. Deze film is echter iets langer, minder bloederig en minder gek, ook al heeft hij de zware taak de saga af te sluiten.

Met Laurie, nog steeds gespeeld door Jamie Lee Curtis. Ze woont in Haddonfield met haar kleindochter, Allyson. Er uitziend als een oude oma, droomt ze er stiekem van om een einde te maken aan Myers’ moordwoede. Een nieuw personage, Corey Cunningham, doet zijn intrede. Hij wordt ingehuurd als babysitter en doodt per ongeluk het kind onder zijn hoede. Na zijn vrijlating uit de gevangenis leeft hij als een verschoppeling. Myers ziet Cunningham als de perfecte vervanger.

Het script beweegt langzaam. De plots missen diepgang. De film presenteert een verzwakte, bijna gevoelige Michael Myers. Kortom, deze finale voldoet niet echt aan het niveau van zijn bloederige grote broers.

The Wachter

©Netflix

Voor Netflix-abonnees is het onmogelijk om The Watcher te missen. Deze nieuwe klomp van Ryan Murphy wist in slechts 2 weken tijd het zeer populaire Dahmer te onttronen en staat nu in de top 10 van het platform.

Bobby Cannavale en Naomi Watts voeren de film aan. Ze spelen een koppel dat verhuist naar een mooie buitenwijk van New Jersey. Hun droom van een vredig leven had kunnen uitkomen als een mysterieuze stalker niet was langsgekomen en hun sereniteit had verstoord. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, heeft deze psychologische thriller veel spanning.

The School for Good and Evil

©Netflix

Ook op het Amerikaanse platform is The School of Good and Evil een zachtere film. Het is echter verboden voor kinderen onder de 12 jaar, in tegenstelling tot de werken van Soman Chainani waarvan het is afgeleid. Meer dan een verhaal over feeën en schurken, opent deze film de deuren naar een magisch universum waar we tieners ontdekken die trainen om helden of superschurken te worden. Het zit ergens tussen de wereld van Harry Potter en One Upon a Time in.

We ontdekken Agathe en Sophie, twee vriendinnen, die in dit universum worden gedreven. Maar Sophie, die er altijd van heeft gedroomd een prinses te zijn, wordt ingeschreven in de school van het kwaad om de grootste schurk aller tijden te worden. Deze film, uitgebracht op 19 oktober, is perfect voor een ouder-tiener feestje.

Meer heksen en spoken

Hocus Pocus : les trois sorcières ©Disney+

Het is onmogelijk om een heksenfilm te missen. Hocus Pocus: The Three Witches of The Witches of Eastwick zijn met mate te bekijken.

In een meer glamoureuze sfeer, The Bewitched, uitgebracht in 1998, spelen Sandra Bullock en Nicole Kidman als twee diametraal tegenovergestelde zussen. Deze film is meer een komedie dan een horrorfilm. Maar het werkt best goed, ondanks het spervuur van kritiek dat over de bioscooprelease werd uitgestort.

Voor spookliefhebbers kunnen we de meest schattige van allemaal niet vergeten: Casper, die geen spat ouder lijkt te zijn geworden. We kunnen ook de Ghostbusters rollen trekken, met een opmerkelijke voorkeur voor de jaren 80 functies. De versies van 2016 en 2021 zullen zeker geen blijvende herinneringen achterlaten bij de kijkers.

Op en neer springen

Vendredi 13 © 1984 Paramount Pictures 

Onder de te herziene saga’s is er Friday the 13th. Het eerste deel, uitgebracht in 1980, maakte de weg vrij voor 12 films, waarin we Jason Voorhees ontdekken, een gevaarlijke gemaskerde wreker.

Gremlins is ook een film die je eind oktober niet over het hoofd mag zien. Ter herinnering, in deze Spielberg-film worden schattige diertjes angstaanjagend bij de minste druppel water of lichtstraal. En, als ze in de nacht gevoed worden, laten ze rampspoed en gehuil achter zich.

Van de meer recente staan alle films die het verhaal van Ed en Lorraine Warren vertellen natuurlijk hoog op je lijstje. Annabelle and the Conjuring zal je zeker niet de hele nacht wakker houden.

©Summit Entertainment

Tot slot moet je weten dat volgens een studie getiteld “Science of Scare Project” de engste film aller tijden Sinister met Ethan Hawke zou zijn, uitgebracht in 2012.

De gemiddelde hartslag in rust van kijkers is gewoonlijk 65 BPM (slagen per minuut). Maar tijdens het kijken naar Sinister steeg deze gemiddelde hartslag tot 86 BPM, een stijging van 32%. Dit is de hoogste stijging in BPM van alle door de deelnemers aan de studie bekeken films.

De grootste uitbarsting van angst zou echter horen bij Insidious. Tijdens een scène steeg de hartslag van het publiek tot 133 BPM. In de resultaten van het onderzoek kwam deze film op de tweede plaats na Sinister.

Je bent gewaarschuwd…

Heb een angstaanjagende sessie!